بیماری نیوکاسل یک بیماری ویروسی واگیردار است که در بسیاری از پرندگان شیوع دارد که دستگاه تنفسی، دستگاه گوارشی، روده و دستگااه عصبی را درگیر می کند. اولین گزارش ها مربوط به بروز این بیماری در سال 1926 در نیوکاسل انگلستان گزارش گردید.
این بیماری اولین بار در سال 1329 در ایران شناسایی و گزارش گردید. ویروس بیماری متعلق به جنس روبولا می باشد. طیف وسیعی از پرندگان وحشی و اهلی میزبان این بیماری هستند، در این بین مرغان حساسیت زیادی به این بیماری دارند و کمترین حساسیت نیز مربوط به اردک و بوقلمون می باشد. این بیماری مخصوصا در کبوتران بسیار کشنده می باشد. بیماری نیوکاسل توزیع جهانی دارد و در تمام نقاط جهان منجر به ایجاد خسارت به واحدهای پرورشی می شود. عامل این بیماری رشد سریعی در جنین تخم مرغ دارد. این ویروس حساسیت بالایی به گرما دارد. تشخیص فرم حاد این بیماری از نشانه های کلینیکی و کالبدشکافی قابل تشخیص می باشد ولی فرم خفیف بیماری ممکن است با سایر بیماری های تنفسی اشتباه گرفته می شود. در این حالت باید به نفس نفس زدن شدید مرغان و سرعت انتشار بیماری در گله توجه نمود که از علائم اصلی نیوکاسل می باشد. از علائم بالینی این بیماری در پرندگان می توان به مشکلات تنفسی، آماس بافت های صورت و اطراف چشم، پیچش گردن، کاهش کیفیت پوسته تخم مرغ، فلجی بال و پا و مرگ و میر اشاره نمود. از علائم موجود در کالبدشکافی پرخونی و ترشحات در نای، خونریزی در غدد پیش معده، روده باریک، فولیکول های لنفاوی در محل دو شاخه شدن روده کور اشاره نمود.
راههای انتقال این بیماری از طرق مختلف می باشد که آلوده شدن جیره به عامل بیماری زا، استفاده از آب های نامناسب و آلوده، آلودگی وسایل مرغداری و پخش ویروس در محوطه و محیط اطراف سالن های پرورشی از نقاط مختلف زا می توان نام برد.
پیشگیری و کنترل:
رعایت نکات ایمنی و بهداشتی اصلی ترین عامل در پیشگیری از این بیماری می باشد. برای کنترل این بیماری موثرترین ابزار واکسیناسیون می باشد. استفاده از واکسن های زنده و روغنی منجر به کاهش در تلفات گله ها می شود. همچنین پیشگیری از بیماری با کم کردن ورود آلودگی ها به سالن بسیار مفید است.
نکات مربوط به واکسیناسیون:
1- واکسینه کردن همزمان گله
2- فاصله میان دو واکسیناسیون حداقل یک هفته باشد.
3- استفاده از واکسن تازه و نگهداری شده در جای مناسب بسیار ضروری می باشد.
4- در هنگام رقیق نمودن واکسن توجه شود که از آبهای حاوی مواد ضدعفونی کننده مانند کلر استفاده نشود.
5- گله واکسینه شده کاملا سالم باشد و از واکسینه کردن گله های مریض جدا خودداری شود
6- واکسن آماده شده حداکثر طی 1 تا 2 ساعت مصرف شود.
گروه علمی شرکت برسا – بهین رشد ساز آرین
در صورت هرگونه سوال در زمینه پرورش طیور با ما تماس بگیرید
لینک کانال شرکت برسا: https://telegram.me/bersaqom